Ole Henrik Magga: "Viktige hendelser i samisk historie i Norge"

Dato: 25. nov. 2022 - 25. nov. 2022
Sted: Krona, Romsdalsmuseet

Ole Henrik Magga: "Viktige hendelser i samisk historie i Norge"

Høgskolen i Molde , Foreningen Norden, Molde og omegn lokallag, og Romsdalsmuseet inviterer til åpen gjesteforelesning med tidligere sametingspresident, professor Ole Henrik Magga: "Viktige hendelser i samisk historie i Norge".

Det er få nordmenn som har hatt så stor politisk innflytelse i Norge, i Polarområdene og i verden, som Ole Henrik Magga. For vel 50 år siden begynte hans kamp for samenes rettigheter, og siden fulgte samarbeidet med andre urfolk for å vinne tilbake rettigheter til egne ressurser og retten til å bruke eget språk.

I hans generasjon ble samiske barn sendt til internatskoler der det var forbudt å snakke samisk. I 1986 ble han den første same som tok doktorgrad i samiske språk, deretter professor, først ved Universitetet i Oslo i 1987–1990, så ved Universitetet i Tromsø, og fra 1997 ved Samisk Høgskole i Guovdageaidnu der han nå er professor emeritus.

Norge er Ole Henrik Magga særlig kjent som første president av Sametinget, som ble opprettet i 1989. Dette var få år etter Alta-kampen, der han i årene 1980-1985 hadde vært formann for Norske Samers Riksforbund (NSR), Norges største samepolitiske organisasjon.

Ved Høgskolen i Molde er vi svært glade for å få besøk av professor Ole Henrik Magga, og for å kunne tilby denne åpne forelesningen fredag 25. november kl 13.00-13.45 på Krona. Det blir anledning til å stille spørsmål etter forelesningen.