Et indre sàiva - Ragna Misvær Grønstad.

Dato: 6. mai 2021 - 3. juni 2021
Sted: Krona, Skiftende utstilling

Et indre sàiva - Ragna Misvær Grønstad. Tegning, tresnitt, etsning og akvatint

I utstillingen «Et indre Sáiva» møter vi en fengslende og mystisk undervannsverden med referanser til både samfunnskritiske tenkere fra tidligere tider, og mytologiske fortellinger med rot i Ragna Misvær Grønstads samiske arv. Streken er ekspressiv og figurativ, men arbeidene er nedtonet –stort sett i hvitt og sort. Romsdalsmuseet i samarbeid med Molde Kunstforening er vertskap for utstillingen i Molde.

Ragna Misvær Grønstad (f. 1986) er en norsk-samisk kunstner bosatt i Bodø. Hun har sine samiske røtter fra Kvalsund i Finnmark. Hun har en master i medium- og materialbasert kunst fra KHiO (kunsthøgskolen i Oslo) fra 2016. Hun jobber med tegning og ulike grafiske teknikker som tresnitt, etsning og akvatint. Fra hun var ferdig med utdannelsen har hun hatt en rekke utstillinger og oppdrag, og blitt innkjøp til flere samlinger. Hennes siste utstilling var ved galleri Norske Grafikere i Oslo tidligere i år. Utstillingen som nå vises i Molde er en videreføring av tematikken fra utstillingen i Oslo, men utstillingen her inkluderer flere verk, spesielt valgt ut med tanke på det fine visningsrommet i Romsdalsmuseet.

Utstillingen har blitt sendt sjøveien fra havn til havn Bodø–Molde. Sjøen og havet opptar en spesiell plass i Ragna Misvær Grønstad kunstneriske univers. Fascinasjonen for havet har en tydelig gjenklang i kunsten hennes. I utstillingen «Et indre sàiva» tar hun utgangspunkt både i havet og i sin samiske arv. Som for mange andre kunstnere, har flere av Ragna Misvær Grønstads utstillinger i 2020 og 2021 blitt utsatt – denne utstillingen i Molde er derfor en kjærkommen mulighet for henne til å nå ut til et nytt publikum.

Utstillingstittelen viser til sáiva, en dobbeltbunnet innsjø som ifølge samisk mytologi fungerer som en portal til underverdenen sáivu, der de døde holder til. Inspirert av de samiske sjamanene kalt noaider, som gjennom portalen i sáiva kunne vandre inn i underverdenen for å få kontakt med forgangne forfedre, vender Ragna Misvær Grønstad seg mot sitt indre sáiva for søke råd hos tidligere tiders tenkere. I dette indre havet sår hun frø både av filosofiske funderinger og betraktninger knyttet til lesningen av tenkere som Hannah Arendt, Gilles Deleuze og Susan Sontag. Navnene deres går igjen i titlene til tresnittene som utgjør serien «Saltvannsblomster», en samling «visuelle joiker» der frøene fra Misvær Grønstads indre hav møter strek og tegning i det som har vokst frem til vakre og underfundige undervannsblomster.

For Ragna Misvær Grønstad er viktig det å beholde friheten i kunsten: Å ikke la seg styres av andres økonomiske eller moraliserende holdninger eller tillate hennes egne sperrer å skifte retningen. Arbeidet hennes tar tid og er en lang prosess.

Utstillingen er del av det nasjonale utstillings- og formidlingsprosjektet «Voi voi, vi er på utstilling!», et samarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst. Utstillingen i Molde er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør ved Samisk senter for samtidskunst.

I utstillingen vises også filmen «Cartographer» (HDV 48 min, 2019) av Marek Ranis. Filmen undersøker livet til kunstner, aktivist og dikter Hans Ragnar Mathisen. Han har viet sitt liv, kunst og litterære arbeid til forsvar for urfolks kultur og rettigheter. Filmen tar for seg urfolks universelle opplevelser i kampen for å bevare sin kultur og tradisjonelle livsstil i møte med dramatiske miljøendringer. Eige arrangement eller i utstillinga?

Om prosjektet  «Voi voi, vi er på utstilling!» er prosjekttittelen på et utstillings- og formidlingssamarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Samisk senter for samtidskunst. Ti utstillinger med ti ulike samiske samtidskunstnere skal vises i ti kunstforeninger rundt om i landet frem til desember 2021. I tillegg består prosjektet av et formidlingsopplegg for skoleelever, med utgangspunkt i samisk kultur. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Kulturrådet, Sametinget og Fritt Ord.