Gustav Vigeland - Angsten står i sofen, utstilling i Krona

Dato: 12. jan. 2020 - 12. feb. 2020
Sted: Krona, Romsdalsmuseet

I 2019 var det 150 år siden Gustav Vigeland (1869-1943) ble født, og i den forbindelse vises utstillingen «Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen» i Nasjonalmuseets landsdekkende galleri- og museumsnettverk.  Utstillingen viser hans mest sentrale arbeider fra 1890-tallet, i tillegg til et lite utvalg senere skulpturer. I utstillingen får publikum mulighet til å oppleve en mindre kjent side av Norges største billedhugger. Med fokus på temaer som ensomhet, lengsel og utenforskap knyttes tråder mellom Vigelands samtid og vår egen tid.

Totalt vises 21 skulpturer, 15 i bronse og 6 i gips. Et nytt, og for mange kanskje uventet grep er å plassere noen av skulpturene inn i kjente hverdagsmiljøer - som en stue, et kjøkken og et soverom. Tittelen «Angsten står i sofaen» kommer av det bokstavelige ved plasseringen av Vigelands skulptur Redsel, som står skrikende i en sofa fra Skeidar, uten at det kommer en lyd.

I disse tidlige arbeidene fokuserer Vigeland på allmenne temaer som kjærlighetssorg, angst, fellesskap og identitet. I skulpturene ser vi mennesker som alle sliter med noe, og som ikke finner seg helt til rette. Hva kan disse skulpturene fortelle oss om det å være menneske, og kan vi lære noe av dem?

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Vigeland-museet i forbindelse med Vigelandjubileet i 2019.

Åpen i museets ordinære åpningstider

Velkommen!