Romsdalsfjell – Lars Christian Istad, - Maleri, akvarell, grafikk

Dato: 26. juni 2022 - 25. sep. 2022
Tid: 12:00
Sted: Nesset prestegard

Salgsutstilling, Nesset prestegard 26.juni-26.september

Utstillingen Romsdalsfjell er en kjærlighetserklæring til alle de fantastiske fjella vi omgir oss med til daglig. For oss som bor i Romsdal – enten vi er innerst i Romsdalen eller langs kysten, så er fjella med oss. I mange religioner er fjellene hellige og forbundet med sagn og myter. På sett og vis er de hellige også for Lars Christian Istad, der de står til skue, stadig omskiftelige etter vær og vind og årstider. På denne måten fornyer på de seg som motiv hele tiden, samtidig som de er gjenkjennelige nok til å være landemerker for sjø- og veifarnede.

I de fleste  årene av Istads lange liv har han levd med utsikt direkte til den romsdalske tinderekken. Han ser den sammenhengende fra Venjetind og Romsdalshorn i øst til Blåskjerdingen i vest. For han er fjellene magiske. De tiltrekker seg hans blikk fra morgen til kveld. Fra årstid til årstid. Fjellene er som kjente venner. Alle  kjenner navnet på sine venner. Men alle kjenner ikke navnene på fjellene de ser daglig.

Navnefjell

Istad er glad i å bruke ord og det hender det at det blir små dikt av. Og som maler er fargene hans viktigste medium og han elsker å bruke de. Noen mener han er så sikker i sin fargebruk at de kalles han kolorist. Disse egenskapene bruker han i sin helt nye  billedserie . Der går ord og farger over i fjellene. Med dette skaper han bilder med et nytt uttrykk. Det er ikke kjent at andre kunstnere har kommet frem til å uttrykke seg på samme måte. Det blir helt orginale bilder. De får nå hovedvekten med ca. 40 store og mindre bilder i  Romsdalsmuseets utstilliing på Nesset Prestegård. Bildene har kommet til de siste fire årene og får tittelen Navnefjell.

Tinderekken i Romsdal er lang og sammenhengende, men ikke alle fjellpartier er like .Det er                8 grupper fjell som kunstneren henter mest inspirasjon fra. Hvert område får navnet av det dominerende fjellet i gruppen. Navnet deles i ord som overlapper hverandre og blir som en rebus. Istad leker med fargene og formene i bildene, og det dannes helt nye og spennende bilder.

Istad fyller 88 år i sommer og denne utstillingen er nok en av de mest prestisjetunge han har hatt. Han stiller med  noen få spesielt utvalgte av sine kjente tresnitt, men siden 2017 har han bare jobbet med akvareller og oljemalerier, der mange er med i utstillingen. I året som gikk laget han også en kunstbok med tresnitt som også blir lagt frem og signert. Tittelen på boken er WOODCUT.

Når en 88-årig kunstner evner å stadig fornye seg blir det spennende – for de som har kjent grafikeren Istad i en årrekke, blir det et forfriskende møte med en annerledes Istad på Nesset prestegard.

I tillegg til Navnefjell-bildene er det utstilt oljemalerier og som nevnt et utvalg tresnitt. Det er 8 store oljemalerier og ca 40 mindre akvareller  som er basis i utstillingen.

 

Fri inngang – selvservering i Fjøsen.

VELKOMMEN!