Se Torsken – en vandreutstilling om torskens mange ansikter

Dato: 23. sep. 2021 - 14. nov. 2021
Sted: Krona, Romsdalsmuseet

Se Torsken – en vandreutstilling om torskens mange ansikter

Torsk er og har vært en av de aller viktigste fiskeartene for Norge. Den er vår viktigste matfisk, og har hatt stor betydning for livet langs kysten gjennom tidene. Kulturhistorien rundt torsken er rik og fremdeles høyst levende. Nå kan du få oppleve alle de ulike aspektene ved og rundt torskens liv, og hvordan vi som nasjon forvalter denne naturskatten. Vandreutstilling forteller historien om vår viktigste matfisk og levende kystressurs i et kulturhistorisk perspektiv. Utstillinga vises i Kronas skiftende utstillingsrom. Hittil har utstillingen vært vist på 21 museer i Norge og sett av over en million mennesker!

Utstillingen «Se Torsken» er laget av Tromsø Museum – Universitetsmuseet. Den viser fram vårt lands viktigste fisk slik den blir sett av oss som fisker den, selger den og spiser den – gjennom århundrene og i de ulike delene av Kyst-Norge. Her treffer vi torsken som handelsvare og som livsnerve, som politisk brennbart tema, som både motstander og forkjemper for norsk EU-medlemsskap, som kulturarbeider og som miljøverner. Utstillinga er formgitt av Björn Ed og produsert av Tromsø Museum. Den åpna første gang på Tromsø Museum høsten 2008.

Til grunn for utstillingen ligger tverrfaglig forsknings- og museumsarbeid. Tradisjonelt har museene vist naturvitenskapens natur og samfunnsvitenskapens kultur. Men denne utstillingen viser at de torskene vi ser, er skapt i kulturen gjennom vitenskapens og samfunnets håndtering av den. Vi leser torsken inn i vårt eget samfunnsbilde. Utstillingen hyller torsken og viser dens mangfoldighet. Med utstillingen ønsker museet å inspirere ungdom og voksne, både med og uten nærhet til fiskerinæringa.