Program for førjulshelga på Romsdalsmuseet 25.-28. november!

PRESSEMELDING 12. november 2021

Programmet for førjulshelga på Romsdalsmuseet er komplett med Edvard Hoem, «Teskjekjerringa», Romsdal Spelemannslag Knut Ødegård, Bjørn Austigard, Fuglset Mannskor med flere.

Edvard Hoem kommer fredag 26. nov til førjulshelga på Romsdalsmuseet med et spesialskrevet foredrag der han ser tilbake på de seks historiske romanene sine. I et samarbeid mellom museet og Teatret Vårt blir det fire forestillinger med et tilpasset utdrag fra Teskjekjerringa. Fuglset Mannskor vil bidra både ved åpningen på torsdag og avslutningen på søndag. Lørdag 27. nov vil Knut Ødegård lese og fortelle om Liabonden i ei førjulstid. Søndag 28. nov vil Bjørn Austigard holde foredrag om «Gjenbruk i ei førjulstid. Eit underhaldningsbidrag.». Dette er bare noe av det rikholdige programmet for førjulshelga. Alle arrangementene er gratis for publikum, men ønsker man å sikre seg plass så legges det ut gratisbilletter onsdag 17. nov kl 12.00. Det er verdt å merke seg at  det vil være noen tilgjengelige plasser i tillegg til dette slik at det går også an å møte opp uten billett.

«Førjulshelg på Romsdalsmuseet» er gjort gratis for publikum ved hjelp av gjenåpningsmidler fra SpareBank1 SMN.

 

Edvard Hoem - Felemakaren, Jordmora og Slåttekarens etterkomarar, eit tilbakeblikk.

Edvard Hoem, foto Paal Audestad
Foto: Paal Audestad

I dette foredraget, som Edvard Hoem har skrive spesielt for Romsdalsmuseets førjulsprogram, ser han tilbake på dei seks historiske romanane han har gitt ut dei siste sju åra, frå Slåttekaren til Felemakaren. Han fortel om eit granskings- og skrivearbeid, og eit reiseprogram som har strekt seg over meir enn tretti år.

Foredraget tar utgangspunkt i eit notat frå 2000 som aldri er trykt nokon stad, men som Edvard Hoem fann tilfeldig i arkivet sitt, men som skisserer oppgåva før han gjekk i gang med å skrive:

Medan eg ventar på at samtida skal opne seg, slik at eg kan gripe det blodferske og nære, skriv eg enda eit kapittel i min krønike frå vestkysten av Norge.
    Eg vil skrive om alt dei har til felles med oss, dei som no berre er skuggar og legender. Eg vil gjenfortelja det som er fortalt av far min og bestefar min, og av alle dei stabeisar og originalar, galningar og drukkenboltar som eg møtte i Moldes gater i min ungdom.
   Eg har sett tidene koma og gå, sett dei brotne vonene og den ubendige viljen hos dei som drog over havet og aldri kom tilbake. Men eg vil også skildre dei som tok innover seg over sin lagnad, greip, grevet, hakka og spaden og rodde ut med båten i sommargryet, før dei hekta ned ljåen og gjekk til slåtteskåren for å slå.

Edvard Hoem vil ønske sitt trufaste publikum god jul med å lesa nokre dikt frå samlinga Ute, langt der ute. Dikt 1967-2021, som vart lansert den 11. november.

Teskjekjerringa besøker Romsdalsmuseet

Teskjekjerringa
Foto: Teatret Vårt

Teatret Vårt kommer med et eget program fra «Julekveld med Teskjekjerringa» til førjulshelga på Romsdalsmuseet.  Her får du smakebiter fra fortellingene og sangene til Prøysen: Teskjekjerringa leser fortellinga om da hu blei lita første gangen, vi får møte musa som bor i Teskjekjerringa sitt kjøkkenskap og høre om hvordan hun og Teskjekjerringa møttes. Veslejenta kommer også innom på besøk og leser for oss. Alle tre synger også kjente og kjære sanger fra Prøysens univers. 

Skuespillere: Johanna Mørck, Linn Wennersten og Ingrid Myhre Løvik. Regi: Kjersti Botn Sandal  

Arrangementet er et samarbeid mellom Teatret Vårt og Romsdalsmuseet. Varighet 20-30 min. 

Knut Ødegård - Med Liabonden i ei førjulstid

Molde-forfattaren Knut Ødegård er den norske samtidsdiktaren som er omsett til flest språk. Men han har også skapt ei folkeleg utgåve av seg sjølv: Liabonden. Der sit han i sitt gamle hus på Holmarka og ser på folk og fenomen i den nære og fjernare verda. Liabondens artiklar, som han skriv for Romsdals Budstikke, er populært lesestoff. Denne gongen les og fortel Knut Ødegård om Liabonden i ei førjulstid, med eit blikk også tilbake på sin barndom i eit lite bruk i Moldelia.

Komplett program
Programmet i førjulshelga ser med dette slik ut: (Torsdag og fredag foregår alt i arr-teltet)

Torsdag 25. november

Kl 16.00 Åpning av «førjulshelga» museumsdirektør og representanter fra SpareBank 1 SMN. Minikonsert med Fuglset Mannskor.

Kl 17.00 Fremførelse med elever fra Molde Kulturskole/ jazzlinja ved Molde Videregående skole.

Kl 18.00 «Teskjekjerringa besøker Romsdalsmuseet»

Kl 20.00 «Førjulsjazz» med Hilde Louise Asbjørnsen.

Fredag 26. November

Kl 16.00 Fremførelse med elever fra Molde Kulturskole/ jazzlinja ved Molde Videregående skole.

Kl 17.00 Edvard Hoem – Felemakaren, Jordmora og Slåttakarens etterkomarar, eit tilbakeblikk.

Kl 18.00 «Teskjekjerringa besøker Romsdalsmuseet».

Kl 20.00 Ole Paus – Solo

Lørdag 27. november

Kl 12.00-16.00 «Levende Museum» med aktiviteter på området og i mange av husene på museet. Eriklia-nissen og dyr fra Erik-lia vil være på området.

Kl 12.15 Leikarringens smånisser med nisseleiker ved juletreet på området.

Kl 13.00 «Teskjekjerringa besøker Romsdalsmuseet» - teltet.

Kl 13.00 Konsert nr 1 med Gro Kjelleberg Solli, introduksjon ved Øystein Hauge – kapellet.

Kl 14.00 Odd Arne Halaas – «Julekos med Odd Arne».

Kl 16.00 Knut Ødegård – Med Liabonden i ei førjulstid.

Kl 16.00 Konsert nr 2 med Gro Kjelleberg Solli, introduksjon ved Øystein Hauge – kapellet

Kl 17.00 Konsert med Romsdal Spelemannslag.

Kl 18.00 Foredrag ved Lars Marius Garshol – Øl-skikker i Møre og Romsdal.

Kl 20.00 Steinar Raknes med The Core og Unni Wilhelmsen

Søndag 28. november

Kl 12.00-16.00 «Levende Museum» med aktiviteter på området og i mange av husene på museet.

Kl 12.15 Leikarringens smånisser med nisseleiker ved juletreet på området.

Kl 12.00-15.00 Kurs i folkesang med Gro Kjelleberg Solli – Reknesstabburet (egen påmelding).

Kl 13.00 «Teskjekjerringa besøker Romsdalsmuseet» - teltet.

Kl 14.00 Foredrag ved Bjørn Austigard – «Gjenbruk i ei førjulstid. Eit Underhaldningsbidrag».

Kl 15.30 Konsert med folkemusikkgruppa Særsvip

Kl 17.30 Avslutning med Fuglset Mannskor

«Levende Museum» skjer i samarbeid med Romsdalmuseets venneforeninger både i Molde, Nesset og på Løvikremma som vil stå for bakst og annen arbeidsaktivitet i husene. Det vil være guider tilgjengelige for å svare på spørsmål og vise rundt i husene. I tillegg blir det boder med utsalg på museumsområdet, museets egen bunadsavdeling vil ha egen bod, og det vil være tilbydere av kunsthåndverk med mere.

- Med dette rikholdige programmet tror jeg vi kan stå inne for det vi har sagt dette blir «Tidenes førjulsarrangement på Romsdalsmuseet», sier museumsdirektør Hans-Olav Solli og legger til museet er svært glad og takknemlig for at Sparebank1 SMN har gjort det mulig å tilby dette programmet gratis til publikum.

For ytterligere opplysninger kontakt museumsdirektør Hans-Olav Solli, tlf 948 26 305