Bud Kystmuseum

Kystfort og kystkultur

Besøk oss

Vikavegen
6430 Bud

Kontakt

Tlf.: 91 51 05 26
post@romsdalsmuseet.no

Åpningstider 2021

21. juni - 15. aug: Man - søn kl. 12.00 - 16.00

Åpent for grupper hele året på forespørsel. 

Sommersesongen slutt på Bud kystmuseum. Takk for besøket og velkommen tilbake neste år!

Omvisning er tilgjengelig for grupper på forespørsel utenom oppgitt åpningstid. Ta kontakt om du ønsker å bestille.

Priser sommersesong 2021:

Voksen: kr 130,-
Pensjonist/student: kr 100,-
Barn 0-18 år: gratis (i følge med betalende voksne)
Grupper over 30 personer: kr 100,-

Grunnskoleelever i Romsdal: gratis. Se egen info om skole og barnehagetilbud med online booking.
Videregående og skoler utenfor Romsdal: kr 50,-

Omvisning i Kystkulturutstilling og Ergan Kystfort.

Åpent 21. juni - 15. aug: Man - søn kl. 12.00 - 16.00
Kl. 13.00: Omvisning i Kystfortet (Sightseeing with guide)
Kl. 14.00: Omvisning i Kystfortet (Sightseeing with guide)
Kl. 15.00: Omvisning i Kystfortet (Sightseeing with guide)

Ergan Kystfort

Bud Kystmuseum består av to deler. Ergan Kystfort, som er et krigshistorisk museum bygget rundt tyskernes kystfort fra andre verdenskrig, og Kystmuseet som er en kulturhistorisk utstilling i to etasjer.

Ergan Kystfort er et krigshistorisk museum fra andre verdenskrig. Anlegget er et tysk krigsfort som er restaurert. Fortet ble bygget på Ergan i perioden 1941-1945 og omfatter anlegg i fjell med operasjonsrom, kommandosentral og forlegningsrom  Her er våpen, utrustning og tekniske installasjoner samt personlig utstyr. Utstillingen berører også de lokale krigsbegivenheter. Ergan kystfort var en del av Atlanterhavsvollen, et omfattende forsvarssystem som gikk fra Murmansk til Spanskekysten. "Festung Bud», som tyskerene kalte det, var 1 av ca 1500 forsvarsstillinger fra Norges grense mot Sovjunionen i nord, til den spanske grensen mot Frankrike i sør. Langs norskekysten ble det bygd i alt 293 kystfort. Vi tilbyr omvisning i to av fortets bunkere.

 

 

Kystmuseum

Den kulturhistoriske utstillingen som er rammen for museet tar for seg fiskeværet Bud og omgivelsene fra 1600-tallet og frem til i dag. Denne delen av utstillingen er en tradisjonell museumsutstilling med gjenstander og objekter fra Bud og omegn, med fotomateriale og filmer i auditoriet med lokal
tilknytning. Som besøkende blir man introdusert til utstillingene i huset, men man orienterer seg selv gjennom de ulike delene.

I underetasjen finnes en samling lokale båter og båthistorie. I uminnelige tider har havet og fjordene vært en viktig næringsvei. Båtbyggeriet har stått sterkt i hele Romsdal - og ulike båttyper har sett dagens lys. I utstillingen ser man ulik byggeteknikk og bruk gjennom tidene. 

Når det gjelder marinarkeologi dreier utstillingen seg om vår samtid; om gassfeltet og gassproduksjonen på Ormen-Lange, på ca. 1000 meter djup, om gassanlegget på Nyhamna på Gossen og den undersjøiske eksportrørledningen til England.