VEØYA sommerprogram for 2023

Dato: 24. Jun 2023 - 20. Aug 2023
Sted: Veøya

Rikholdig sommerprogram på Veøya i 2023

Romsdalsmuseet er stolt av å presentere dette flotte programmet:

24.-25. juni «Skattejakt for barnefamilier med mulighet for pil- og bueskyting» 

1.-2. juli Edvard Hoem holder foredrag 

8.-9. juli fremføres et musikkspill om Syvstjerne-prestene 

15. juli blir det konsert med folkesanger Unni Boksasp 

16. juli gir Daniel Herskedal en eksklusiv solokonsert 

22.-23. juli blir det utvidet guiding med Brit Solli 

29.-30. juli fremfører Per Egil Aske en monolog om Jonas Lied 

6. og 13. august bli «Skattejakt for barnefamilier med mulighet for pil- og bueskyting»

For alle dager inngår også: Historisk vandring med guide fra museet, med besøk i kirke og prestegard

I et samarbeid med Gassror IKS er det mulig for Romsdalsmuseet å presentere alt dette uten å legge på billettprisen til publikum. Tilbudet er utviklet i samarbeid med The Northwest Experience og Molde Næringsforum og er en del av prosjektet «Sommerbåten».

Det vil gå båt fra Vestnes, Molde, Nesjestranda og Åfarnes eller Rødven.

Mer om de ulike programpostene:

Edvard Hoem - Veøy på 1800-talet. Jordmora og presten Stub, veien mot et demokratisk Norge.

Romsdalsmuseet er veldig glad for at Edvard Hoem hadde mulighet til å bli en del av programmet på helgeturene til Veøya. Lørdag 1. og søndag 2. juli vil han holde foredrag om Veøy og jordmorvesenet som vokste frem på 1800-tallet. Han vil snakke om presten Stub, det vil si «Gamle-Stubben», men også om amtmann Even Hammer som både tok initiativ til jordmorvesenet og dømte barnemordersker til døden. Dette blir en litt ny vinkling på forfatterens tidligere foredrag om boka «Jordmor på Jorda».

Syvstjerne-prestene

Et musikkspill med Veøy-prest Thomas von Westen i begivenhetenes sentrum. Vi befinner oss på begynnelsen av 1700-tallet. Kongeriket er involvert i mange og lange kriger. Sju lokale prester fra Romsdal og Nordmøre med Thomas Von Westen i spissen er dypt bekymret over den moralske tilstanden blant folket. Prestene mener kongeriket lider av undersåttenes syndefulle liv. De bestemmer seg for å ta affære og møtes i kirka ute på Veøya for å legge en plan. Forteller er Morten Øveraas og han har med seg skuespillere fra Vestnes teaterlag.

Unni Boksasp - «Songar gjennom tusen år»

Den Spellemann-vinnende folkesangeren Unni Boksasp fra Tingvoll gjør en eksklusiv solokonsert i Veøy gamle kirke med fokus på sangtradisjonen fra nordvestkysten, og særlig da Romsdal og Nordmøre. Det er sangene etter kvinnene langs kysten hun kommer til å fokusere på.

Daniel Herskedal - akustisk solokonsert på Veøya

Etter suksessen på Womex i fjor skal Herskedal spille solokonserter på flere europeiske festivaler i sommer. Den eneste i Norge blir på Veøya 16. juli. Det som skiller denne konserten fra de andre er at den bli helt akustisk. Her kommer man helt tett på Herskedal, i et format der kun musiker og rom skaper og former lyden.  I forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014 skrev Herskedal bestillingsverket «Gjenklang fra Veøya». Skissene til verket skrev han mens han oppholdt seg på Veøya en uke mutters alene og fikk tid til å ta inn og la seg inspirere av Veøyas historiske sus. Noe av denne musikken vil bli presentert på konserten 16. juli. i tillegg til folketoner, meditative improvisasjoner og innslag fra spellemannprisvinneralbumet «Call For Winter» - alt som kler Veøy gamle kirke sin fantastisk akustikk og atmosfære. 

Brit Solli - over 30 års forskning på Veøya!

Arkeolog, professor Brit Solli tilbrakte til sammen 12 måneder på Veøya tidlig på 1990-tallet mens hun gjorde utgravingene som ledet til hennes doktoravhandling. 22. og 23. juli kan du bli med henne på en utvidet guide-tur hvor du får førstehånds informasjon fra den som kjenner Veøyas arkeologiske hemmeligheter best. 

«I dag meg, i morgen deg» – monolog ved Per Egil Aske

Med tillatelse fra Teatret Vårt presenterer Romsdalsmuseet et utdrag fra en monolog om Veøyas velgjører Jonas Lied. Stykket er skrevet av Erlend og Vidar Sandem og det er Morten Borgersen som har regien. Den som fremfører monolgen er Per Egil Aske, en velkjent skuespiller for venner av Teatret Vårt, blant annet fra Driving Miles. Han gestalter polarforskeren, forretningsmannen og globetrotteren Jonas Lied som etter eventyrlig liv slo seg ned på Sølsnes gård. Da Jonas Lied døde i 1969 ble han etter spesiell tillatelse gravlagt på Veøya. Mange av øyas besøkende stopper ettertenksomt ved hans gravsten hvor det står «I dag meg, I morgen deg».

Kjøp billett her