Romsdalsmuseet
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
Dato: 25. Jul 2024 - 25. Jul 2024
Tid: 15:00
Sted: Fred Kavli Kunnskapssenter
Åpen/gratis forelesning
Nicolas Kunath vil presentere sitt forskningsprosjekt:
I dette prosjektet som er knyttet til «TrønderBrain»-nettverket ved St. Olavs i Trondheim (https://www.ntnu.no/inb/tronderbrain), har vi som målsetting å utvikle en epigenetisk biomarkør som ikke bare diagnostiserer Alzheimers sykdom (AD), men forteller oss om affiserte hjerneregioner, involverte biologiske prosesser og som kan forutse hvilke regioner som kommer til å bli fortløpende rammet i sykdomsprosessen. Epigenetikk omfatter alle prosesser som påvirker hvordan arvematerialets informasjon leses og transkriberes til proteiner.
Vi fokuserer på DNA-metylering som er både en stabil og dynamisk epigenetisk modifikasjon av DNA-basene. DNA-metylering påvirker transkripsjonen av faktorer som er viktige for hjernens fysiologiske funksjon, og er forandret på en karakteristisk måte ved Alzheimers sykdom, avhengig av hvilken hjerneregion man ser på.
Vi kommer til å beskrive hvordan DNA-metylering forandrer seg over tid i nøkkelregioner i hjernen ved AD. Denne kunnskapen skal vi bruke til å utvikle en «flytende biopsi». Ved å finne AD-spesifikke forandringer i DNA som slippes ut i blodbanen (såkalt cellefritt DNA), ønsker vi i fremtida å kunne stille diagnosen Alzheimers sykdom. Den flytende biopsien vil inneholde informasjon om sykdomsstadium og hjerneregion uten behov for hjernebiopsi.
I tillegg hjelper en karakterisering av de biologiske prosessene som er påvirket med å treffsikkert behandle tilstanden med nye medisiner mer målrettet i fremtiden. Vi kommer til å korrelere epigenetiske forandringer som er karakteristiske for Alzheimers sykdom, med kognitive tester i mus og mennesker, og etter hvert med funksjonelle MRT-opptak (fMRT). På denne måten vil vi kunne knytte epigenetikk til nevronal aktivitet og kognisjon på en måte som aldri er blitt gjort før. Dette vil gi en helt ny dimensjon av informasjon om epigenetiske forandringer ved sykdom.
TrønderBrain-nettverket ble etablert i 2003 med formål om å fremme translasjonsforskning på nevrodegenerative sykdommer, først og fremst Alzheimer’s sykdom. Nettverket fokuserer på molekylære prosesser som forårsaker nevrodegenerative sykdommer og fører til deres progresjon. Nettverket er aktivt lokalt i Midt-Norge, men bygger på tallrike samarbeidspartnere både internt ved NTNU, St Olavs hospital og andre norske og internasjonale helseforetak.
Litt om Nicolas Kunath
Nicolas er en lege og forsker ved St Olavs Hospital og NTNU i Trondheim. Han har studert i Muenchen, London og Birmingham/Alabama/USA og har en PhD innen nevroendokrinologi/nevrokognitiv vitenskap fra Max-Planck-Institutt i Muenchen, i tillegg til en PhD innen nevrovitenskap fra NTNU i Trondheim. Han er interessert i nevroepigenetikk, dvs. biokjemiske modifikasjoner av arvematerialet som påvirker når, hvor og hvordan proteiner i hjernen eksprimeres. Per i dag er nevroepigenetikk lite brukt innen klinisk medisin, Nicolas ønsker å komme med et lite bidrag for å kunne bruke det vi vet om epigenetikk for diagnostiske og terapeutiske formål i fremtida.
Salg av kaffe og lefse