Romsdalsmuseet
71 20 24 60
Per Amdams veg 4
6413 Molde
Dato: 28. Sep 2025 - 28. Sep 2025
Tid: 13.30
Sted: Krona, auditoriet
Kjøkkenhagen har fått en renessanse. Det merker vi på den voksende interessen og aktivitetene rundt i hele landet med dyrking av egne grønnskar, urter, frukt og bær. Kjøkkenhagen gir oss medisin, mat, mosjon, mye moro og ikke minst: alle kjøkkenhagene bidrar til matsikkerhet og beredskap.
Å dyrke kjøkkenhagen etter økologiske prinsipper handler om å dyrke på lag med naturen, dvs. med kunnskaper vi henter fra naturlige prosesser.
Mangfold og lokale ressurser er viktige stikkord. Eksempler på lokale ressurser kan være hage- og matavfall, tang, ull og husdyrgjødsel. Når vi dyrker mange ulike vekster, skaper vi et eldorado for insekter og annet dyreliv. Og når vi komposterer og bruker kompost som gjødsel og jordforbedrer, sikrer vi lokal sirkulering av næringsstoffer.
I tillegg legger vi til rette for at jordorganismene har det bra. Til gjengjeld hjelper de oss med å bevare og utvikle en fruktbar og fin matjord. I bunn og grunn handler det om beredskap.
Kirsty Mckinnon jobber ved Norsk senter for økologisk landbruk og har arbeidet med økologisk hagebruk i mer enn 30 år, både praktisk og som foredragsholder.
Hun har skrevet boken Kjøkkenhage – dyrk økologisk for norsk klima.